Novosti

Ožujak - Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva

Ožujak je mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva. Ova borba pogađa mnoge. Hrvatski sabor proglasio je ožujak mjesecom posvećenim podizanju svijesti o raku debelog crijeva, koji je jedan od najčešćih oblika raka u našoj zemlji.

Rak debelog i završnog crijeva jedan je od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s gotovo 2 milijuna novooboljelih i gotovo milijun smrtnih slučajeva godišnje. Što se tiče Hrvatske, prema nedavnim podacima, rak debelog crijeva je najčešće dijagnosticirani rak, te drugi najčešći uzrok smrti od raka. U 2021. godini, u našoj zemlji je zabilježeno 3706 novih slučajeva ovog raka, a 2042 osobe su izgubile bitku s ovom bolešću.

Važno je istaknuti da samo 5% slučajeva raka ima genetsko nasljeđe, dok su 95% posljedica načina života. Ako se na vrijeme otkrije, rak debelog crijeva izlječiv je u 9 od 10 slučajeva. Prevencija je ključna, a svi mi možemo pridonijeti podizanju svijesti o važnosti redovitih pregleda i zdravog načina života.

U četvrtak, 07.03., objavljen je ekskluzivni intervju o putu izlječenja mag. pharm. Sandre Pavić Drašković u časopisu "Doktor u kući", a možete ga pročitati i na sljedećem linku.

Pridružite nam se u širenju svijesti i podržite borbu protiv ove ozbiljne "pandemijske" bolesti!